Bakken is altijd een feest en het is nog leuker als je wat lekkers gebakken hebt om het op te eten. Bakken is vaak ook ongezond en dat is jammer want er zijn genoeg mogelijkheden om gezond te bakken. Als je gezonder gaat bakken dan kun je ook vaker bakken omdat het ook beter is voor je lichaam. Veel bakrecepten zitten vol met bloem en suiker, maar dat is niet nodig omdat er best veel gezonde alternatieven voor zijn! Wij hebben van veel bakrecepten die vol met suiker en bloem zaten een gezonde versie gemaakt. Ik vind het zelf lekker en leuk om gezond te bakken omdat ik dan ook verantwoord kan genieten omdat het gezond is voor mijn lijf.
In bakrecepten komen onder andere boter, bloem, suiker, eieren, keukenzout en bakpoeder voor wat niet echt gezond is. In mijn gezond bakken receptenboek gebruik ik allerlei alternatieven om bakken gezonder te maken. Toen ik begon met gezond bakken vond ik het best moeilijk om lekkere baksels te maken zonder kristalsuiker, basterdsuiker en rietsuiker. Ik wist niet welke ingrediënten ik allemaal moest gebruiken om het wel lekker zoet en smaakvol te krijgen. Nu weet ik dat het helemaal niet zo moelijk is. Belangrijk is dat je de gezonde alternatieven in huis haalt en weet wat je moet gebruiken (en dit komt allemaal aan bod natuurlijk) dan is gezond bakken net zoals 'ongezond' bakken.
Bloem zit in veel bakrecepten, maar is bloem wel zo gezond? Het is een door de mens bewerkt product, dit impliceert dat de gezonde onderdelen er niet meer inzitten om het product langer houdbaar te maken. Bloem en meel worden vergaard uit de graankorrel, om de graankorrel zit een vliesje (wat erg gezond is) en rijk is aan vitaminen en mineralen. Toch is dit vliesje bij het maken van bloem en meel verloren gegaan en dan blijft er een bewerkt voedingsmiddel over wat minder gezond is. Als je gezonder wilt bakken is het slim om bloem te vervangen door bijvoorbeeld volkoren speltmeel, amandelmeel*, kokosmeel*, quinoameel*, boekweitmeel*, havermeel*, Brinta of kastanjemeel*.
*Deze vervangende producten zijn glutenvrij.
Iedereen weet dat Suiker niet gezond is. Het zorgt voor een onstabiele bloedsuikerspiegel, het kan verslavend zijn en het is zwaar bewerkt. Suiker is geraffineerd en tijdens het bewerkingsproces wordt de suiker langer houdbaar, mooi wit en de suiker is dan zoet van smaak gemaakt. De manieren om suiker te raffineren hebben als gevolg dat de vezels en mineralen die van nature er wel inzitten worden verwijderd. Toch zijn er genoeg alternatieven voor suiker zodat je ook een stabielere bloedsuikerspiegel houdt. Dit betekent niet dat je onbeperkt kunt eten van de suiker alternatieven!
Alternatieven voor witte geraffineerde suiker zijn: honing (koud geslingerd), dadels, maple syrup (denk aan ahornsiroop of esdoornsiroop), bananen (rijpe), agavesiroop, pruimen, kokosbloessem suiker, palmsuiker, stevia, rozijnen, abrikozen en vers fruit. Fruit is beter voor je lijf dan witte suiker omdat hier de natuurlijke suikers nog inzitten (fructose). Alle mineralen en vitaminen zitten er ook in en zijn behouden gebleven. Wat betreft aankomen of afvallen, het is nog steeds suiker waar je snel van aankomt en eet het dus ook met mate.
Tip: Het is ook lekker om een flinke eetlepel cacaopoeder of wat extra pure chocolade stukjes door het beslag te doen als je van chocolade houdt!
Onderstaande tips komen van GezondBakken.com. Daar vind je nog veel meer slimme gezond bakken tips.