Veganistische Recepten

Voor veel Nederlanders is het normaal om 's avonds bij het eten een stukje vlees te eten en als lunch kaas op je boterham of een plakje worst. Toch zijn er steeds meer mensen in Nederland die een veganistisch gaan leven. Veganisme is een levensstijl waarbij alle dierlijke producten worden vermeden dus niet alleen vlees en vis zoals bij een vegetariër, maar ook alle andere dierlijke producten zoals:

  • Eieren
  • Zuivelprodcuten (melk, kaas, yoghurt, kwark etc.)
  • Honing
  • Gelatine
  • Geen dierlijke toevoegingen zoals Weipoeder, eiwit, bijenwas of e-nummers met dierlijke afkomst
  • Leren schoenen en andere leren producten
  • Wol, dons en veren
  • Verzorgingsproducten

Kortom je eet niet alleen plantaardig, alle prodcuten die je gebruikt zoals kleding, kussens en andere verzorgingsproducten zijn ook op plantaardige basis. Echter, als we het over veganistisch eten hebben, bedoelen we dus producten en recepten die geheel vrij zijn van dierlijke producten.

Veganische burger recept

Deze burger ziet er uit alsof het een normale vleesburger is, maar het is geheel veganistisch. Deze burger wordt gemaakt van bonen, waardoor het veel eiwitten en vezels bevat, een erg gezonde keuze dus! Veganistische burgers zijn er in allerlei soorten en maten, maar met bonen is toch wel mijn favoriete. Je kunt ze namelijk helemaal aanpassen aan je eigen smaak en ze zijn zo gemaakt. door de textuur hebben ze ook nog iets wel van een vleesburger dus mocht je dat prettig vinden is dit recept wat voor jou!

veganistische burger

Veganistische burger Tips

Is dit de eerste keer dat je een veganistische burger maakt of ben je al langere tijd veganistisch aan het eten? Mocht dit je eerste keer zijn, houdt er dan rekenig mee dat deze burgers minder stevig zijn dan normale burgers. Je zult er daarom wat voorzichtiger mee om moeten gaan want ze blijven redelijk zacht. Wil je een iets stevigere burger, laat de burger dan even afkoelen voordat je deze gaat eten. Hier onder vind je de ingrediënten:


Ingrediënten Veganistische burger:

  • 255 gram zwarte bonen (uit blik, uitlekgewicht)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl oregano
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 5 el paneermeel
  • Zout & Peper
  • 4 hamburgerbroodjes

Ingrediënten Toppings Veganistische burger:

  • 1 avocado
  • Komkommer
  • Uienringen
  • Alfalfa
  • Vegan mayo en/of ketchup

Bereiding:

  1. Snijd de ui en knoflook zo fijn mogelijk en bak deze in een pan met wat olie goudbruin. Voeg dan de paprikapoeder, oregano en Italiaanse kruiden toe.
  2. Laat de bonen uitlekken en spoel ze af.
  3. Doe alle ingrediënten behalve het paneermeel in een blender of foodprocessor en maal het grof.
  4. Meng nu het paneer met het mengsel en verdeel in 4 gelijke delen. Kneed er burgers van met je handen en dep de burgers nog even in wat paneermeel voor een lekker korstje.
  5. Bak de bonenburgers nu 5 minuten per kant en snijd ondertussen de toppings voor de burgers
  6. Beleg de burgers met toppings naar keuze en eet smakelijk!!

Mexicaanse Quinoa Salade

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 120 gram quinoa
  • 150 gram bonen naar keuze
  • 1 blikje maïs
  • 1 rode ui
  • cherrytomaatjes
  • Flinke hand rucola
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 avocado
  • Optioneel: 1 rode peper

Ingrediënten dressing:

  • 1 limoen (sap)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Gemalen zwarte peper
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • Cayenne peper
Mexicaanse quinoa salade

Bereidingswijze:

  1. Spoel eerst de quinoa goed af onder de kraan. Bereid vervolgens de quinoa volgens de verpakking.
  2. Spoel de bonen even af onder de kraan. Snijd de rode ui in ringen, halveer de tomaatjes, pers de knoflook en snijd eventueel de rode peper fijn.
  3. Verwarm een pan met een klein beetje olie, doe hier de ui, knoflook en rode peper in en bak kort aan. Voeg vervolgens de tomaatjes, bonen en maïs toe in de pan en wat peper en zout. Zet het vuur laag en schep regelmatig om.
  4. Laat de quinoa afkoelen, schep af en toe om, zodat het wat sneller afkoelt.
  5. Smelt de kokosolie in een pannetje op laag vuur en zodra deze gesmolten is voeg je deze ook bij het banaan-ei mengsel, laat de keukenmachine goed draaien (of meng alles met een handmixer).
  6. Voeg als laatste alles van stap 2 toe en zorg dat je alles goed mengt met de keukenmachine of handmixer, kijk of het deeg nat genoeg is, voeg anders nog een scheutje water of melk toe.
  7. Maak de dressing door alles te mengen, giet deze over de quinoa heen en roer alles goed door elkaar.
  8. Voeg vervolgens het mexicaanse bonen mengsel toe aan de quinoa en hussel alles goed door elkaar. Voeg als laatste, als het is afgekoelt, eventueel nog avocadoblokjes toe en wat rucola, eet smakelijk!

Tip: Deze salade kun je warm of koud eten, maar koud is de salade net zo lekker. Je kunt deze salade dus makkelijk mee naar je werk nemen of snel even opwarmen thuis na een lange dag werken!  

Wil je lekkere veganistische Recepten en tips in je inbox ontvangen?
Vul nu je naam en e-mailadres in:

Naam

E-mail

Anti-Spam controle