Paleo Recepten

Het paleo dieet wordt ook wel paleolithisch dieet genoemd. Het woord paleo komt van de wetenschappelijke naam voor de steentijd, het Paleolithicum. Dit tijdperk begon 2,5 miljoen jaar geleden tot ongeveer 12.500 jaar geleden. In deze tijd leefden onze voorouders nog van het jagen en verzamelen van voedsel. Het paleo dieet is dan ook gebasseerd op wat onze voorouders in die tijd aten. Alles wat ze toen konden vinden, plukken of vangen past binnen het paleo dieet. Tuurlijk kunnen we niet meer exact eten wat onze voorouders aten, dit komt doordat zij wilde vruchten en dieren aten en niet de gekweekte en gedomectiseerde varianten. Toch kun je in deze tijd zo natuurlijk mogelijk eten. Het moderne paleo dieet bestaat vooral uit biologisch vlees (het liefst grasgevoerd), vis, schelp- en schaaldieren, eieren, groenten, fruit, noten, zaden en pitten, maar ook natuurlijke oliën zoals olijfolie en kokosolie bijvoorbeeld. Het paleo dieet bevat geen granen, peulvruchten, zuivel, zout, geraffineerde suikers, bewerkte oliën of andere bewerkte producten. Binnen het paleo dieet maak je zoveel mogelijk zelf en kook je niet uit voorverpakte pakjes en zakjes. zo weet je exact wat je eet en binnenkrijgt.

Het paleo dieet legt de focus op onbewerkte voeding die onze voorouders al tot hun beschikking hadden. Dit is niet zonder rede, ons lichaam is namelijk na al die jaren nog steeds niet gewend aan het voedsel wat we tegenwoordig eten. Daarom hebben steeds meer mensen tegenwoordig overgewicht. Met zijn allen krijgen we steeds minder beweging doordat veel geautomatiseerd is, we steeds meer auto's rijden en we steeds vaker een kantoorbaan hebben in plaats van echte lichamelijke arbeid. Dit in combinatie met meer en anders eten dan vroeger, zorgt ervoor dat we sneller aankomen. Daarnaast veranderd de voedingsindustrie ook razend snel. Steeds vaker wordt er voedsel geproduceerd in fabrieken, waar het voedsel wordt bewerkt om het aantrekkelijker, smaakvoller en langer houdbaar te maken. Binnen het paleo dieet vermijd je deze kunstmatige stoffen, hierdoor krijg je veel minder geraffineerde suikers, zout en andere kunstmatige stoffen binnen die geen voedingswaarde hebben.

paleo dieet

Het idee van het paleo dieet is simpel: het eten van zoveel mogelijk natuurlijke prodcuten die onze voorouders ook aten in de steentijd. Dit dieet, wat eigenlijk meer een lifestyle is doordat je het voor onbeopaalde tijd kunt volgen zonder lichamelijke problemen te krijgen, focust zich op de kwaliteit van voeding en niet op het aantal calorieën. Dit betekent dat je dus geen calorieën hoeft te tellen, iets wat veel mensen prettig vinden en wat natuurlijk ook tijd scheelt. Veel mensen leven volgens de paleo regels, maar passen deze toe op hun eigen manier. Zuivel wordt bijvoorbeeld vermeden in het paleo dieet, maar veel mensen kunnen zuilveproducten gewoon verdragen, dus luister goed naar je eigen lichaam. Je kunt er zelf voor kiezen om bepaalde producten wel of niet te blijven eten. Door slechts een paar aanpassingen te maken, zoals: minder brood, meer groenten in plaats van witte rijst en minder koken uit pakjes en zakjes, maar zoveel mogelijk zelf maken. Zo kun je met kleine aanpassingen toch nog deels volgens de paleo regels eten.

Amandel pannenkoeken

Amandelmeel is een gezonde vervanger voor gewoon tarwemeel. Amandelmeel bestaat namelijk alleen maar uit gemalen amandelen en geen granen dus. Je hebt twee soorten amandelmeel: geblancheerd en ongeblancheerd, dit houdt in dat het velletje van de amandel wel of niet is verwijderd. Bij het geblancheerde amandelmeel is het bruine velletje verwijderd voordat de amandelen vermalen worden. Amandelmeel bevat veel voedingsstoffen en heeft dus een hoge voedingswaarde:

 • Amandelmeel bevat gezonde vetten
 • Amandelmeel is rijk aan vitaminen, zoals vitamine B1, B2, B6 en vitamine E
 • Amandelmeel bevat veel mineralen, zoals: calcium, ijzer, magnesium, fosfor, zink, kopper, chroom, selenium en kalium.
 • Amandelmeel bevat veel hoogwaardige eiwitten, per 100 gram bestaat amandelmeel voor 20 gram aan eiwitten.

Ingredienten voor meerdere pannenkoeken:

 • 2 eieren
 • 75 gram amandelmeel
 • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
 • 100 ml amandelmelk (ongezoet)
 • Snufje zout
 • Kokosolie om in te bakken
amandelpannenkoeken

Bereidingswijze:

 1. Doe het amandelmeel en het bakpoeder in een kom en meng het goed door elkaar.
 2. Mix in een andere kom de eieren met de amandelmelk en zout. Voeg nu alles van stap 1 toe en mix alles goed door elkaar tot dat je en mooi beslag hebt.
 3. Verwarm een pan, doe de boter of kokosolie in de pan en bak de amandelpannenkoeken goudbruin.

Tip: Serveer met vers fruit zoals bananen, aardbeien of frambozen en eventueel een beetje rauwe honing. Het is ook lekker om een flinke eetlepel cacaopoeder door het beslag te doen als je van chocolade houdt!

Amandelen, amandeelmeel en andere noten passen uitstekend in een gezond eetpatroon. Noten bevatten dan wel veel vetten, waardoor mensen vaak denken dat noten ongezond zijn, maar je lijf heeft ook gezonde vetten nodig om te kunnen functioneren. Amandelmeel is wel een stukje duurder dan gewoon tarwemeel, maar het is wel vele malen gezonder. Er zitten nog meer voordelen aan het eten van amandeelmeel in plaats van gewoon tarwemeel.

 • Het is koolhydraatarm en daarom geschikt voor veel diëten
 • het is licht verteerbaar
 • Het is glutenvrij
 • Het heeft een hoge voedingswaarde, bevat gezonde vetten, hoge kwaliteit eiwitten en complexe koolhydraten
 • Het heeft een neutrale smaak en kan dus in zowel zoete als hartige gerechten gebruikt worden

Wil je alle Paleo recepten in je inbox ontvangen?
Vul nu je naam en e-mailadres in:

Naam

E-mail

Anti-Spam controle