Smoothie Recepten

Smoothies zijn frisse drankjes gemaakt van fruit en groente. Dee meeste smoothies zijn gemaakt van fruit, maar er zijn steeds meer mensen die ook groente toevoegen in hun drankje. Veel Nederlanders eten dagelijks te weinig groente, het voedingscentrum raad aan om dagelijks minimaal 250 gram groente per persoon te eten, maar helaas halen de meeste mensen dit niet. Het drinken van een smoothie met groente erbij wordt ook wel een groene smoothie genoemd. Wanneer je te weinig groente eet is het drinken van een groene smoothie een handige en snelle manier om toch dagelijks genoeg groente binnen te krijgen. Het voordeel is ook dat je vaak niet één groente soort toevoegd, maar vaak een combinate van verschillende groente en fruit, hierdoor krijg je veel verschillende voedingsstoffen binnen wat erg goed is voor je gezondheid. Het drinken van een (groene) smoothie is daarom de ideale manier om je dag te starten!

Stap 1: Kies de basis voor je smoothie

De basis van een smoothie bestaat uit fruit en/of groente, je kunt ook smoothies maken op basis van alleen fruit. Dit is erg lekker, maar bevat ook veel suiker (fructose). Als je wilt afvallen is het daarom verstandig om niet alleen smoothies op fruit basis te drinken. Je kunt beter een groene smoothie drinken die je dan op smaak brengt met wat fruit. Zo krijg je wel de zoete smaak van een fruit smoothie, maar krijg je tegelijkertijd ook meer groente en dus voedingsstoffen binnen. Je kunt natuurlijk wel af en toe genieten van een heerlijke fruit smoothie, maar pas wel op met de hoeveelheid suiker die je dan binnenkrijgt.

Je kunt verse ingrediënten als basis voor je smoothie gebruiken of bevroren fruit of groente gebruiken. Je kunt één soort groente of fruit gebruiken, maar vaak is het lekkerder en gezonder om verschillende soorten te combineren, zo krijg je zoveel mogelijk gezonde voedingsstoffen binnen.

Groene smoothie met kiwi

Stap 2: Kies een vloeistof om de smoothie drinkbaar te maken

Een ander hoofdsbestanddeel van je smoothie is water of een andere vloeistof die je smoothie drinkbaar maakt, anders is de smoothie vaak erg dik waardoor het lastig kan zijn om het te drinken. Daarnaast hebben de meeste blenders er moeite mee om de smoothie te mengen als er geen vocht bij zit. Water of ijsblokjes wordt het meest gebruikt, zo krijg je meteen extra vocht binnen, maar je kunt ook melk of yoghurt gebruiken. Andere voorbeelden van vloeistoffen die je kunt gebruiken om je smoothie op smaak te brengen zijn:

 • Vers fruitsap zoals sinaasappelsap, grapefruitsap of ongezoete appelsap etc.
 • Sojamelk
 • Amandelmelk, havermelk of rijstmelk
 • Kokoswater of kokosmelk
 • (koude) thee
 • (koude) koffie
 • Water met een smaakje
 • Magere kwark
 • Griekse yoghurt
 • Yoghurt met een smaakje
 • Eiwitpoeder met water of melk gemengd

Je kunt het beste gebruik maken van verse sappen en geen sappen uit pak. Veel vruchtensappen uit een pak in de supermarkt zijn gepasteuriseerd, dit betekent dat ze zijn verhit, waardoor er veel voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en enzymen verloren gaan. Daarnaast worden er vaak veel E-nummers aan toegevoegd om het langer houdbaar te maken.

Stap 3: Kies extra producten om je smoothie meer structuur, smaak en voedingsstoffen te geven

Om je smoothie nog lekkerder te maken kun je ook nog producten zoals noten, zaden en pitten toevoegen, havermout, of bijvoorbeeld kokosrasp, een theelepel cacaopoeder, eiwitpoeder, pindakaas of notenpasta, citroensap, limoensap, vanillepoeder (ongezoet), gember of een snufje kaneel of cayennepeper!

Ook superfoods zoals spirulinapoeder, chlorellapoeder, zeewier, gojibessen, hennepzaad, tarwegras, cacaonibs of andere superfoods zijn lekker en gezond in een groene smoothie.

Stap 4: Voeg eventueel nog extra groente toe om je smoothie!

Maak je smoothie nog gezonder door wat 'verstopte' groente toe te voegen, zeker als je een fruit smoothie maakt, zal je deze groente echt niet proeven! Komkommer, spinazie, bleekselderij en boerenkool worden veel gebruikt, maar ook wortel- en bietensap worden steeds meer gebruikt in smoothies. Je proeft er nauwelijks iets van en het is super gezond, zeker als je moeite hebt om dagelijks genoeg groenten te eten, kan dit de ideale oplossing zijn.

Wil je lekkere Smoothie Recepten en tips in je inbox ontvangen?
Vul nu je naam en e-mailadres in:

Naam

E-mail

Anti-Spam controle