Koolhydraatarme Recepten

Het koolhydraatarm dieet is de laatste jaren razend populair gworden. Dit komt mede door de goede resultaten die mensen boeken met dit dieet en omdat het een relatief ‘makkelijk’ dieet is wat goed vol te houden is. Ook niet onbelangijk, er zijn veel lekkere én makkelijke koolhydraatarme recepten die te vinden zijn in boeken en op het internet. Een dieet is vaak een tijdelijke oplossing, stop je met het dieet en pak je langzaam weer je oude eetpatroon op, dan kom je ook langzaam weer aan. Het voordeel van koolhydraatarme voeding is dat je het langere tijd zonder problemen kunt blijven eten. Zeker als je één keer per week een ‘cheat day’ hebt waarin je vrij bent om te eten wat je wilt.

Als je een koolhydraatarmdieet volgt betekent dat niet dat je helemaal geen koolhydraten meer mag eten. Het is namelijk niet gezond om helemaal geen koolhydraten meer te eten, je lichaam heeft ook koolhydraten nodig om normaal te kunnen functioneren. Je eet dan complexe koolhydraten in plaats van simpele koolhydraten. Koolhydraten zijn namelijk net als vetten en eiwitten brandstoffen voor je lichaam. Het kost het lichaam veel meer moeite om vetreserves om te zetten in energie, dan de gegeten koolhydraten te verbranden en daar energie uit te halen. Daarom haalt het lichaam zoveel mogelijk energie uit de koolhydraten die je eet.

Vandaar dat afvallen soms zo lastig kan zijn, je lichaam spreekt pas als laatste zijn vetreserves aan. Als je dus minder koolhydraten eet, spreekt je lichaam sneller je vetreserves aan en verlies je dus overtollige kilo’s. De eerste week zul je snel gewicht verliezen, dit komt doordat je voornamelijk vocht verliest. De voorraad glycogeen die in je lijf wordt opgeslagen neemt af, hierdoor verlies je ook veel vocht. Houdt er ook rekening mee dat als je weer snelle/simpele koolhydraten gaat eten in plaats van complexe koolhydraten, dat je dan makkelijker weer aan komt. Probeer jezelf daarom een gezondere levensstijl aan te meten, waarbij je kiest voor complexe koolhydraten in plaats van simpele koolhydraten.

Koolhydraten zitten in alles waar suiker of zetmeel in zit. bijvoorbeeld in graanproducten zoals brood, rijst en pasta maar ook in voedingsmiddelen zoals peulvruchten, aardappelen, melk en fruit. In hun natuurlijke staat worden koolhydraten in je darmen omgezet tot glucose, dat komt in het bloed als bloedsuiker (glucose) en dat levert brandstof voor je lichaam. Wel zijn er verschillende soorten koolhydraten die ieder een eigen effect hebben op de spijsvertering, de aanmaak van glucose en de snelheid waarmee het in je bloedbaan terecht komt.

Wat is het verschil tussen snelle koolhydraten en langzame koolhydraten? “Om je een beter beeld te geven is het, het makkelijkste is om de twee soorten koolhydraten te vergelijken met legoblokjes. De enkelvoudige koolhydraten zijn 1, 2 of 3 legoblokjes die aan elkaar vast zitten van dezelfde kleur, dit is erg makkelijk om uit elkaar te halen en op kleur te sorteren. De complexe koolhydraten moet je zien als een heel lego bouwsel, dit duurt een stuk langer om af te breken en de legoblokjes op kleur te sorteren.”

zalm courgette rolletjes

Lasagne gemaakt van courgette

Op het begin kan het lastig zijn om de standaard koolhydraatrijke voedingsmiddelen te vervangen door iets anders, maar na een tijdje word je hier vanzelf handiger in. Courgette lijkt misschien niet op pasta, maar door de neutrale smaak en de zachte textuur, lijkt het veel op pasta. Daarnaast heeft het een ander voordeel: je krijgt meteen extra groenten binnen, wat veel voedingsstoffen oplevert. Kijk eens in het artikel over de Nicer Dicer voor een ander recept met courgettes. Wanneer je koolhydraten vervangt door meer groentes zal je lichaam erg blij zijn

Ingredienten voor een ovenschaal:

 • 2 courgettes
 • 250 gram mager rundergehakt
 • 1 paprika
 • 2 uien
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 blik gepelde tomaten
 • 1 blikje tomatenpuree
 • verse basilicum
 • Verse peterselie
 • Verse of gedroogde tijm
 • 120 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
 • 1 eetlepel olijfolie
lasagne van courgette

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven op 200 graden.
 2. Snijd de courgettes in dunne plakjes of gebruik een mandoline als je die hebt (je kunt ook een kaasschaaf gebruiken).
 3. Gril de courgetteplakjes kort aan beide kanten in een grillpan of onder een grill.
 4. Snijd nu de groenten, snijd de paprika in kleine blokjes en snipper de uien.
 5. Zet een pan op het vuur met een eetlepel olijfolie, doe daarin de uien en de geperste knoflook. Bak het kort tot dat je de knoflook ruikt.
 6. Voeg nu het gehakt toe, de paprika en de tijm en rozemarijn en bak het rul.
 7. Wanneer het gehakt bijna gaar is voeg je de gepelde tomaten, tomaten puree toe, zet het vuur wat lager en voeg ook de verse basilicum en peterselie toe. Laat het rustig doorkoken tot dat het meeste vocht verdampt is.
 8. Pak nu een ovenschaal en bekleed de schaal steeds in dezelfde volgorde: courgetteplakjes, gehaktsaus, courgette plakjes, gehaktsaus etc. .
 9. Bovenop eindig je met de courgetteplakjes en daaroverheen doe je de geraspte Parmezaanse kaas. Zet de ovenschaal ongeveer 20 minuten in de oven op 200 graden. Eet smakelijk!.

Tip: Je kunt ook nog extra groenten toevoegen zoals wortel, stukjes tomaat, een extra paprika of aubergine bijvoorbeeld. Je kunt dit gerecht ook met kipgehakt maken, dat is een stuk magerder vlees.

Wil je alle Koolhydraatarme recepten in je inbox ontvangen?
Vul nu je naam en e-mailadres in:

Naam

E-mail

Anti-Spam controle